Yoga als crosstraining voor triatleten

Sinds een aantal weken heeft yoga weer een vaste plek in mijn trainingsschema. En dat bevalt mij erg goed! Een tijd lang deed ik minder aan yoga, omdat ik het combineren van zwemmen, fietsen en hardlopen al ingewikkeld genoeg vond. Eigenlijk vind ik dat iedere triatleet yoga aan zijn routine zou moeten toevoegen. Waarom? Hoor ik je denken.

Yoga maakt je bewust van je lijf. Tijdens een yogales voel ik vrij snel waar op dat moment mijn beperkingen zitten. Vaak heb ik dit tijdens het trainen nog niet gevoeld, maar tijdens de yoga kom ik dan stijfheid of kleine pijntjes tegen. Doordat ik dit zo vroeg signaleer kan ik er meteen iets meedoen en voorkom ik een eventuele blessure.

Yoga helpt om blessures te voorkomen. Niet alleen doordat je stijfheid en pijntjes vroegtijdig signaleert, maar ook door je spieren met yoga weer op lengte te brengen. Als triatleet maak je veel eenzijdige, steeds herhalende bewegingen wat vrij belastend is voor je lichaam. Yoga helpt om je lichaam te laten herstellen.

Yoga maakt je sterker. Door te kiezen voor een dynamische vorm van yoga, zoals poweryoga, vinyasa yoga of ashtanga yoga versterk je je spieren, zonder ze te zwaar te te belasten. De vinyasa waarbij je in een vloeiende beweging overgaat van een hoge plank naar, de cobra en vervolgens de downdog is de ideale manier om je lijf sterker te maken. Balanshoudingen op 1 been zorgen voor sterkere enkels en een goed getrainde core. En ga maar een in de krijgerhouding of stoelpositie staan. Dat voel je vrij snel in je bovenbenen.

Yoga helpt je ‘goed’ te ademhalen. Vooral bij het zwemmen heb ik veel baad bij de ademhalingsoefeningen van de yoga. Bij de borstcrawl, die ik begin dit jaar ook nog heel spannend vond, raakte ik altijd snel buitenadem. Door gecontroleerd te ademen en vooral goed uit te ademen heb ik hier geen last meer van. Vlak voor de start van een race focus ik mij ook bewust op mijn ademhaling. Hierdoor zakken de zenuwen en start ik relaxter.

Als je met yoga gaat starten is het goed om verschillende type yoga te proberen en te kijken wat bij jou past. Ik doe zelf graag Poweryoga of hot yoga. Bij die laatste doe je yoga in een zaal die verwarmd is tot 38 graden. Door de warmte worden je spieren soepel en kun je ze makkelijker op lengte brengen. Bovendien zweet je flink waardoor afvalstoffen beter af kunt voeren.

Doe jij aan yoga? En welke vorm van yoga vind jij het fijnst?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s