Motivation Monday: Maartje

Hallo lezers van Miny, wat leuk dat ik een Motivation Monday voor jullie mag schrijven. Ik ben Maartje, 24 jaar oud en ik woon in Breda. In 2016 ben ik afgestuurd als fysiotherapeut aan de Fontys in Eindhoven. Hierna ben ik gestart met een deeltijd master en begon ik met 4 dagen werken per week in een fysiotherapie praktijk. Tijdens mijn studie deed ik aan wielrennen maar met mijn nieuwe werkleven zag ik het niet meer zitten ieder weekend wedstrijden te fietsen. Ik besloot te gaan trainen voor een triatlon. Het leek me leuk omdat ik hiermee nog wel veel tijd kon trainen maar ook nog veel weekenden voor mezelf kon houden. Ik heb van mijn 8e tot mijn 17e aan synchroonzwemmen gedaan en vond het leuk het zwembad weer in te gaan. Hardlopen was helemaal nieuw voor mij en dat heeft behoorlijk wat uren gekost.

Welke sport(en) doe je? En hoe ziet jou trainingsweek er uit?

Die triatlons bevielen me erg goed en ik ben er mee door blijven gaan. Momenteel train ik daar dus ook lekker voor. De dagen waarop ik train wisselen en zijn afhankelijk van mijn werk. Het streven is om 2x per week te zwemmen, 3x per week te fietsen en 3x per week hard te lopen. De lengte en intensiteit van deze trainingen verschillen erg. Gemiddeld genomen train ik 8 tot 10 uur per week.

Waar train je op dit moment voor?

Het seizoen zit er al weer bijna op. Na 2 zomers met sprint triatlons besloot ik deze zomer voor een langere afstand te gaan. Door wat pech in de winter was de voorbereiding verre van optimaal waardoor ik heb besloten het bij en olympische afstand te houden in plaats van een halve triatlon. In september zal ik nog twee sprint triatlons doen om het seizoen af te sluiten. Deze winter hoop ik dat alles goed gaat en dat ik volgend jaar dan echt voor een lange stand kan gaan.

maartje 

Wat is je ultieme sportdroom?

Het lijkt me prachtig een hele triatlon te doen. De lange trainingsweg, de loodzware wedstrijd en dan het euforische gevoel van de finish. Ik denk zeker dat het ooit gaat gebeuren maar ik wil er geen haast achter zetten. Lichamelijk moet je er echt klaar voor zijn en ook mentaal moet je het kunnen opbrengen al die trainingsuren vol te maken. In februari 2019 rond ik mijn master af waardoor er al wat meer tijd ontstaat om te trainen. Ergens in september/oktober ga ik weer nieuwe sport plannen maken.

 Welke mensen inspireren jou?

Eigenlijk heb ik ontzettend veel respect voor alle sporters om me heen. Patiënten die hard hun best doen om weer aan de slag te kunnen, familie en vrienden die in beweging zijn maar ook professionele sporters. Hardlopers vind ik specifiek motiverend om online te volgen. Aangezien hardlopen mijn zwakste punt is, heb ik vaak ook het minst zin in deze trainingen. Door mensen te volgen die het beter doen wordt ik getriggerd om ook door te zetten.

 Waar haal jij je motivatie uit?

Naast mijn bovenstaande antwoord haal ik vooral motivatie uit het verbeteren van mezelf. Ik vind sport gewoon echt heel erg leuk en wil altijd graag zo goed mogelijk zijn. Ik kies doelen uit, korte en lange termijn, en werk hier naar toe. Die doelen houd ik in mijn achterhoofd en dat motiveert me genoeg om door te zetten. Een stukje perfectionisme ziet hier ook wel bij. Als ik een trainingsschema maak voor de week dan moet het wel erg raar lopen wil ik die niet uitvoeren. Ik maak afspraken met mezelf om mijn doelen te bepalen dus die moet ik dan ook uitvoeren.

 Heb je motivatietips voor wanneer je een keer geen zin hebt of je plezier in het sporten kwijt bent?

In al die jaren dat ik sport ben ik nog nooit mijn plezier in sporten kwijt geraakt. Als jong meisje deed ik 3 verschillende sporten om zo iedere dag ergens te kunnen gaan sporten en bewegen. Ik kan slecht stil zitten en wanneer het seizoen afgelopen is ben ik in mijn hoofd direct weer bezig met het volgende seizoen. Als ik een keer geen zin heb bedenk ik me waar dat vandaan komt. Heb ik veel getraind in de afgelopen dagen, voelt mijn lichaam moe en doen mijn benen zeer? Dan sla ik nog wel eens een training over of verplaats ik hem als dat lukt. Heb ik geen zin omdat ik gewoon lui ben die dag? Dan zeg ik dat ik niet moet zeuren en dan is er genoeg discipline om toch te gaan. Het gevoel daarna maakt het altijd weer goed.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s