Triatlon training; zwemmen

Sinds begin dit jaar ben ik in training voor mijn eerste triatlon. Omdat ik hier veel vragen over krijg, ga ik jullie in de komende tijd meer vertellen over mijn weg hier naar toe. Vandaag begin ik met het onderdeel zwemmen.

Know your weaknesses

Het eerste wat ik las toen ik mij ging verdiepen in de triatlon is: train je zwakste onderdeel. Bij mij is dat overduidelijk zwemmen. Daarom ben ik gestart met 2x in de week zwemmen. Mijn doel is om mijn zwemconditie te verbeteren en aan mijn techniek te werken. Vooral die laatste is nu nog om te huilen.. Maar waar een wil is, is een weg!

Ik merk nu al dat mijn zwemconditie verbeterd. Waar ik begin januari amper 150m achterelkaar kon zwemmen, zwem ik nu 1250m zonder stop. Ook mijn ademhaling heb ik beter onder controle. Ik zwem alleen nog wel voornamelijk schoolslag en om sneller te worden moet ik toch ook echt met de borstcrawl aan de slag. Afgelopen zondag volgde ik een toffe clinic bij Madelon Baans. Erg leuk en zeer leerzaam! Verder start ik eind deze maand met een borstcrawlcursus, dus wie weet wordt ik nog eens een echte Kromowidjojo 😉

Must haves

Wanneer je start met zwemmen zijn een aantal dingen erg handig om aan te schaffen. Natuurlijk hoef je niet meteen het duurste van het duurste te kopen, maar sommige dingen maken het zwemmen een stuk fijner en leuker.

  • Een goed badpak of voor de heren een goede zwembroek

Ik kreeg van Rosa Faia een aantal badpakken opgestuurd en deze bevallen mij erg goed. Ze sluiten mooi aan en blijven ook na veelvuldig wassen mooi. Daarnaast heeft de ‘Finja’, inmiddels mijn favoriet, beugels waardoor je een mooi decolleté houdt. Rosa Faia gebruikt voor de badpakken verschillende materialen waaronder Lycra. Lycra is een krachtige vezel die zorgt voor de elasticiteit van de badkleding. Ook zijn stoffen waarin Lycra is verwerkt sneller droog na het zwemmen, komen prints en kleuren mooier uit en voelt de stof soepel aan op je huid. Nadeel van Lycra is echter dat het ook een gevoelige stof is. Daarom heeft Rosa Faia alternatieve materialen gekozen voor een aantal modellen van de badcollectie. Zo gebruiken zij bijvoorbeeld ExtraLifeLycra en traditioneel polyester wat beter bestand is tegen de invloeden van buitenaf en duurzaam is.

  • Een zwembril

Wil je relaxt kunnen kijken in het water en niet met geïrriteerde ogen uit het water komen? Dan is een zwembril echt heel fijn. Kies voor een model dat goed aansluit, want niks is zo vervelend als een zwembril die volloopt tijdens het zwemmen. Beslaat je bril tijdens het zwemmen? De meeste brillen hebben tegenwoordig een anti-fog laagje, maar zorg er dan wel voor dat je je bril droog opdoet. Bij de meeste sportzaken verkopen ze ook een spray die voorkomt dat je bril beslaat.

  • Een pull buoy

Voor ik begon met zwemmen had ik hier nog nooit van gehoord, maar ik kreeg hem getipt van een ervaren triatleet. Een pull buoy klem je tussen je benen waardoor je heupen in de juiste positie komen en je aan je armkracht en techniek kunt werken. Ik vond het de eerste paar keren best pittig, omdat je puur met je armen zwemt. Je hebt de pull buoy in verschillende maten, dus kijk goed welke jij prettig vindt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s