Bricken, een belangrijk onderdeel van je triatlon training

Dat bricken een belangrijk onderdeel van het trainen voor een triatlon is begreep ik als snel toen ik mij in de triatlon ging verdiepen. Waarom ze het bricken noemen werd me duidelijk zodra ik van mijn fiets stapte en de straat uit rende. Mijn benen voelden als beton en ik had het gevoel volledig de controle kwijt te zijn. Ook mijn ademhaling schoot omhoog.

Waarom ‘moet’ je bricken?

Moeten is misschien niet het juiste woord, maar om je goed voor te bereiden op de triatlon is het wel goed om regelmatig 2 onderdelen te koppelen. Zo krijgt je lijf de kans om te wennen aan de overgang van het ene onderdeel naar het andere. Deze overgang veroorzaakt namelijk stress in je lichaam, omdat het moet schakelen naar een ander energiesysteem en spierbelasting. Het is belangrijk dat je je lichaam niet overvraagt, dus 1 keer per week bricken is genoeg. Je kunt er voor kiezen om de ene week het zwemmen en rennen te combineren en de andere week het fietsen en rennen.

Hoe ziet zo’n brick training er uit?

Het hangt natuurlijk van je triatlon afstand af hoe je training er uit ziet, maar je zou kunnen beginnen met een kort stukje, bijvoorbeeld 2km, rennen na het fietsen. Of 20 minuten fietsen, 10 minuten rennen en dat dan 2 keer herhalen. Het gaat in eerste instantie tijdens het bricken niet om de afstand, maar om het wennen aan de overgang van het een in het ander. Bovendien train je hiermee de wissel wat je tijdens de triatlon veel tijdswinst op kan leveren.

Een reactie op “Bricken, een belangrijk onderdeel van je triatlon training

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s