Waarom ik met krachttraining begonnen ben

Sinds een maand ben ik regelmatig in de sportschool te vinden. Niet om een vrouwelijke Popeye te worden, maar om mijn loopprestaties te verbeteren. Ik deed wel altijd al trouw mijn oefeningen in de woonkamer, maar dat was puur met lichaamseigen gewicht. De laatste tijd merkte ik dat dit niet meer uitdagend genoeg was.

Ik weet dat de meeste lopers echt de pest hebben aan de sportschool, toch zou ik je aanraden om het eens te proberen. Krachttraining is namelijk een effectief middel om je loopprestatie te verbeteren.

  • De belangrijkste reden om krachttraining is misschien nog wel blessurepreventie. Wanneer je spieren sterker zijn loop je stabieler en kan je lichaam de klappen beter opvangen.
  • Doordat je spieren sterker worden neemt je voorwaartse snelheid toe. Vooral het versterken van je bilspieren draagt hier aan bij.
  • Tijdens het lopen zijn vooral je beenspieren actief, maar voor een goede loophouding zijn krachtige buik- en onderrugspieren ook erg belangrijk.

Als je start met krachttraining zijn een aantal dingen goed om te weten:

  • Begin met het opbouwen van krachtuithoudingsvermogen. Dit houdt in dat je het gewicht geleidelijk opbouwt en start met sets van 2 series van 20 herhalingen. Zo wennen je spieren rustig aan de nieuwe vorm van training.
  • Wanneer je wat langer aan krachttraining doet kun je gaan werken aan maximale kracht. Dit doe je door een gewicht te kiezen waarmee je 3 series van maximaal 5 herhalingen doet.
  • De krachttraining voor hardlopers moet gericht zijn het vergroten van maximale kracht in plaats van toename van spieromvang. Hypertrofie kan met name duurlopers tegenwerken in hun prestaties, omdat een dikkere spier minder efficiënt is in het aanvoeren van brandstoffen en het afvoeren van afvalstoffen.

Doe jij aan krachttraining? Of ben je puur team cardio?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s