Hardlopen op donkere dagen

We kunnen er na 2 weken regen echt niet meer omheen, de donkere dagen voor Kerst zijn aangebroken. Niet mijn favoriete tijd moet ik bekennen, maar hardlopen en veel buiten zijn maakt dat het allemaal wat lichter aanvoelt.

Nu zijn er wel een aantal dingen die het lopen op donkere dagen aangenamer en veiliger kunnen maken.

Zorg dat iemand weet dat je gaat lopen. Nadat iemand tegen mij zei dat Anne Faber ook een hardloper had kunnen zijn, ben ik mij nog bewuster van mijn kwetsbaarheid. Ik laat altijd aan mijn lief weten dat ik ga lopen en hoe ver ik van plan om te gaan lopen. Ook heb ik tijdens het lopen mijn ‘zoek mijn iPhone’ functie aan.

Zorg dat je gezien word. Zelf loop ik meestal overdag en niet in het donker, maar doe je dat wel, draag dan een lampje en het liefst ook kleding met reflectie. Realiseer je ook dat je overdag soms slecht te zien bent voor andere weggebruikers. De regen zorgen voor minder zicht en kan soms voor gevaarlijke situaties zorgen. Ik loop daarom waar mogelijk het verkeer tegemoet.

Draag passende kleding. Niks vervelender dan koud te worden tijdens een lange duurloop. Kies voor een laagjes systeem en investeer in een goed jasje. Ik dacht tot een paar jaar geleden dat jasje er voor zorgden dat je badend in het zweet thuiskwam, maar sinds ik een paar fijne jasjes heb weet ik wel beter. Een goed jasje houdt de ergste regen tegen èn ademt!

Investeer in een paar extra schoenen. In dit seizoen kom je eigenlijk altijd thuis met natte en vieze schoenen. Naast dat het niet fijn is om je volgende training met natte schoenen te beginnen, heeft je demping ook tijd nodig om te herstellen. Een extra paar is dus zeker geen luxe! Gooi wanneer je thuiskomt je schoenen niet in een hoek, maar haal de binnenloop er uit en vul de schoen op met papier. Zo drogen ze het snelst. Zet je schoenen nooit op of bij de verwarming!

Probeer waar mogelijk een loopje overdag te plannen. Door het hardlopen maak je al het ‘gelukshormoon’ endorfine aan, waardoor je blijer word. Kun je daarnaast ook nog wat daglicht en zon meepakken, dan geef je je lijf ook de kans op de Vitamine D voorraad aan te vullen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s