Trainen voor een ultra marathon: hoe de je dat?

img_2659

Afgelopen week heb je kunnen lezen dat ik op 19 maart 2017 mijn eerste ultra wil gaan lopen. Nou is zo’n besluit nemen niet het moeilijkst van het hele proces. Ik bedoel iedereen kan naar inschrijven.nl gaan en zich aanmelden voor een ultra. De uitvoering daarentegen is een stuk ingewikkelder. 

De vraag die mij afgelopen week bezig hield was vooral: hoe doe je dat eigenlijk, trainen voor een ultra?

Tuurlijk heb ik al 2 marathons gelopen en had ik globaal een idee hoe een trainingsweek er uit moet zien, maar ik had ook nog best wat vraagtekens. Daarom besloot ik het internet af te speuren en ook eens te vragen hoe andere mensen voor zo’n afstand hebben getraind. Op de site van de 60 van Texel vond ik al een hoop nuttige informatie en ook in mijn opleiding voor hardlooptrainer kreeg ik goede tips.

Omdat er vast meer mensen op zoek zijn naar informatie over trainen voor een ultra en omdat ik jullie gewoon graag mee wil nemen in mijn weg naar de ultra, deel ik vandaag met jullie kort mijn ideeën over mijn trainingsschema. 

Ik ben uitgegaan van 11 weken opbouwen, 2 weken taperen en de laatste week de week van de ultra. Mijn schema is dus 14 weken in totaal. In de 1ste 11 weken heb ik een cyclus aangebracht van 3 weken opbouwen en 1 week herstellen. De zwaarste week is 3 weken voor de ultra, ik loop die week in totaal 90km waarvan onder andere 1 lange duurloop van 50km. Vanaf de zwaarste week ben ik gaan terugrekenen, met 10% per week. Daardoor weet ik nu ook dat ik bij de start van mijn schema klaar moet zijn om 42km per week te lopen. Op dit moment zit ik gemiddeld op 40km per week, dus dat moet goed komen. 

Verder ga ik dezelfde verdeling hanteren als in mijn training voor de marathons. Ik ga 4x trainen: 1 lange duurloop, 1 tempo duurloop, 1 intervaltraining en 1 herstelloop. Zo houd ik nog voldoende dagen over voor rust en krachttraining. In de komende tijd wil ik ook een aantal keren op Ameland zelf gaan trainen, zodat ik al ervaring op kan doen met de ondergrond en het parcours. 

Heb jij ervaring in het trainen voor een ultra? Ik hoor graag of je tips hebt!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s