Trail rookie

IMG_3514

Aankomende zaterdag loop ik mijn allereerste trail. Ik ben dus nog een echte trail rookie. Afgelopen jaren heb ik wel een aantal trailrun clinics gevolgd en afgelopen weken heb ik regelmatig onverhard gelopen, maar toch vind ik het best spannend.

De clinics hebben er wel voor gezorgd dat ik weet dat trailen niet te vergelijken is met wegatletiek. Bij trailen loop je veel bewuster dan bij het lopen op asfalt. Doordat het terrein onverhard en ongelijk is moet je steeds goed kijken waar je je voeten plaatst. Ik vind het ook wat zwaarder dan op de weg lopen. De eerste training dacht ik dat ik de 10km met een tempo van 12km/u ook wel even door het bos te kunnen doen. Dat heb ik geweten! Na 3km moest ik echt even stoppen om op adem te komen. Dat gaf me ook meteen de kans om goed om me heen te kijken en me te verbazen over de mooie omgeving. Sinds ik veel onverhard loop, loop ik ook bijna niet meer met muziek.

IMG_9385

Wat ik tijdens de clinics ook heb geleerd, is dat je met gewone hardloopschoenen niet zo ver komt. Een trailrun schoen heeft meer profiel waardoor je meer grip hebt op de zachte en ongelijke ondergrond. De zool en de neus zijn harder waardoor je voet beter beschermd is, maar de demping is daardoor ook minder.

Trailen

Verder ben je tijdens een trailrun meer self supporting dan bij een wegwedstrijd. Er zijn minder verzorgingsposten onderweg, omdat de route vaak te moeilijk begaanbaar of te afgelegen ligt. Daarom maken veel lopers gebruik van een rugzak met drinksysteem. In deze rugzak nemen ze vaak ook een jasje, isolatiedeken en eten mee. Bij sommige wedstrijden is zelfs een verplichte paklijst met spullen die je in nood nodig hebt.

Wil jij ook ervaren of trailen wat voor je is?

Bever geeft regelmatig trailrun clinics waarbij je ook materiaal kunt testen.

Op de site van MudSweatTrails lees je alles over trailen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s