RunShortyRun: Road to Amsterdam #1

IMG_9045
Let’s do this!

 

Afgelopen week startte mijn Road to Amsterdam. En dus ook mijn training met de marathon revolutie. De marathon revolutie werkt met trainen op hartslag, dit is voor mij iets nieuws. Normaal train ik altijd met tempo’s en ik ben heel benieuwd hoe het tranen op hartslag gaat bevallen.

Het is de bedoeling dat ik 2 keer in de week een training op marathonhartslag ga doen. Om uit te kunnen rekenen wat mijn marathonhartslag is moest ik eerst weten wat mijn omslagpunt is. Een omslagpunt is de hartslag die net onder het punt ligt dat je gaat verzuren. Je spieren kunnen met deze hartslag nog net de afvalstoffen afvoeren.

In het boek wordt uitgelegd hoe je je omslagpunt kunt vaststellen. Kort gezegd begin je met 6 minuten inlopen op 7 km/u en vervolgens ga je iedere 2 minuten 1 km/u sneller lopen. Dit doe je net zolang tot dat je het tempo niet meer vol kunt houden. Op dat punt onthoud je je maximale hartslag en je maximale snelheid. Met de tabel in het boek kun je vervolgens je omslagpunt bepalen.

Ik moet zeggen dat ik het lopen op 7 km/u best lastig vond. Dit is een tempo wat zo ver van mijn natuurlijke tempo ligt, dat het zwaarder aanvoelde dan de 14 km/u waar ik op eindigde. Uiteindelijk lag mijn maximale hartslag op 205.

Wanneer je je omslagpunt weet, kun je in combinatie met je PR op de 10km bekijken wat je gewenste marathonhartslag is. Bij mij kwam hier 179 uit en dat is opvallend genoeg ook de gemiddelde hartslag waarmee ik de marathon van Rotterdam liep afgelopen april.

Met deze getallen in mijn hoofd ben ik deze week 4 keer gaan trainen. Maandag begon ik met de ‘vogeltjes kijken’ training. Een easy 5 km rondje waarbij ik niet op tempo of hartslag hoefde te letten. Best lekker om de week mee te beginnen. Woensdag deed ik een 10km training op marathonhartslag. Dit liep eigenlijk best makkelijk. Ik dacht dat ik dit pittig zou vinden, maar dit viel mee. Donderdag stond er een intensief rondje op het programma. Ik liep dit rondje onverhard door het bos vlakbij mijn huis. En genoot van elke kilometer. Ik wil proberen minimaal 1 keer in de week onverhard te lopen. Ik vind lopen door de natuur het allerfijnst en heb het gevoel dat ik ook echt sterker word van het lopen door het bos. Vandaag sloot ik de af met een run van 10 km op marathonhartslag. Ik moet zeggen ik voelde de vermoeidheid van het nachtje Rio kijken wel in mijn benen, maar als Mo Farah ondanks een val de 10km kan winnen, dan durf ik daar niet over te klagen.

IMG_9083
Met een hartslag van 205, maar nog steeds happy

 

Een prima eerste trainingsweek zo vlak na mijn blessure. Ik vind het nog wel spannend om te gaan opbouwen, omdat ik niet weer geblesseerd wil raken, maar ik heb groen licht van de fysio en ik voel me ook echt goed. Op naar week 2!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s