RunShortyRun: De marathon revolutie

IMG_8991

Ik heb best even getwijfeld of ik deze blog ging posten, want ik weet dat ik hiermee het risico neem dat ik veel goed bedoeld commentaar of kritiek ga krijgen. Toch ga ik het doen, ik ga open kaart spelen. Ik ga een experiment aan met mezelf: ik ga voor de marathon van Amsterdam trainen met de methode van de marathon revolutie.

Toen ik ongeveer een jaar geleden van de marathon revolutie hoorde, was ik op z’n zachts gezegd kritisch. Waarom zou je een marathon gaan lopen als je niet van lange duurlopen houdt? Hoe kan iemand die niet verder traint dan 14km nou verantwoord een marathon lopen? Mensen die zo trainen zijn toch geen echte marathonlopers?

Toch bleef de marathon revolutie mij interesseren. Niet zo zeer om zelf te testen, want wat als het zou mislukken en ik halverwege de marathon zou stranden? Maar ik was wel nieuwsgierig naar de resultaten en het idee achter deze manier van trainen.

Zoals jullie vast weten heb ik een kaart voor de marathon van Amsterdam en heb ik door een blessure nog geen lange duurlopen in de benen. Sinds ik hersteld ben loop ik al rond met de vraag of ik nog op tijd klaar kan zijn voor de marathon. En iedereen die mij een beetje kent weet dat ik wel in ben voor iets geks, vandaar dat ik besloten heb om deze marathon te gebruiken of de manier van trainen van de marathon revolutie voor mij werkt.

Dit houdt in dat ik 4 keer per week ga trainen. 2 trainingen loop ik op marathontempo of beter gezegd op marathonhartslag, 1 training is kort en intensief en 1 training is het zogenaamde ‘vogeltjes kijken’. De maximale afstand die in het trainingsschema is opgenomen is 14km. Een keer langer lopen mag wel, maar is niet noodzakelijk.

Ik speel een klein beetje ‘vals’, want het schema duurt officieel 100 dagen en de marathon van Amsterdam is over 71 dagen. Ik denk dat dit met de ervaring van mijn vorige 2 marathons en het duurvermogen wat er al in mijn benen zit geen probleem hoeft te zijn. En ik loop 18 september de Dam tot Dam loop. Deze is 10 EM en dus verder dan 14km. Volgens het boek is dit geen probleem wanneer ik dit op marathonhartslag doe in plaats van volle bak te lopen.

In de komende 11 weken ga ik jullie op de hoogte houden van mijn experiment. Ik ben heel benieuwd of iemand ervaring heeft met de marathon revolutie en hoe dit bevallen is.

IMG_8857

Wil je meer weten over de marathon revolutie?

Het boek is hier te bestellen voor 15,00

De marathon revolutie is ook te vinden op Facebook

Op de site van sportrusten vind je ook nog meer achtergrondinformatie

2 reacties op ‘RunShortyRun: De marathon revolutie

  1. Zoals je zei misschien ook iets voor mij…dus ben zeker benieuwd naar jouw ervaringen. Trainen op hartslag is denk ik wel goed voor mij aangezien die van mij standaard hoog is. 180 bpm is heel normaal. Boek heb ik al liggen, misschien iets om na Eindhoven mee verder te gaan. Het schema dat ik nu heb komt ongeveer in de buurt van hoe jij het beschrijft, geen verre afstanden en 4x per week trainen met een temporun erbij.

    Ik blijf je progressie volgen, ben echt erg benieuwd!

    Succes Miny!!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s