RunShortyRun: hardlopen oppakken na je blessure

IMG_8369

Afgelopen week was het eindelijk zo ver, ik mocht voorzichtig het hardlopen weer oppakken na mijn blessure! Ik keek al 3 weken uit naar dit moment en was blij dat ik weer mocht, maar ik vond het ook super spannend. Zou ik geen pijn krijgen? Hoe zouden mijn nieuwe schoenen lopen? Is mijn conditie helemaal weg? Kan ik het nog wel? Al deze onzekerheden speelden door mijn hoofd.

Voorzichtig ging ik op weg en gelukkig ging het goed. Ik had geen pijn en mijn schoenen zaten goed. Wel merkte ik meteen dat ik niet hetzelfde kon als voor mijn looprust. Mijn loopconditie is duidelijk achteruit gegaan en het ging zeker nog niet vanzelf. Maar dit mag de pret niet drukken, ik loop weer!

IMG_8388

Voor iedereen die net als ik het lopen weer op mag pakken na een blessure heb ik 5 tips op een rijtje gezet:

  • Bouw het lopen rustig op

Verwacht niet dat je daar waar je gestopt bent verder kunt gaan. Mooi als je voor je blessure met gemak een halve marathon liep en die vorm komt ook zeker weer, maar je lichaam moet weer rustig aan het hardlopen wennen. Begin met een rondje van 5km waarbij je eventueel hardlopen met wandelen afwisselt. Gaat dit een week lang goed maak dan je rondje iets langer, maar zorg dat je stopt voor je pijn krijgt. Loop zeker niet door met pijn!

  • Kies eens wat vaker voor onverhard

Het voordeel van onverhard lopen is dat de ondergrond een natuurlijke demping biedt in tegenstelling tot asfalt. Daarnaast loop je op onverharde paden geconcentreerder, omdat de ondergrond ongelijk is en je je voeten bewuster plaatst. Dit is een mooie manier om je techniek te verbeteren.

  • Laat je schoenen checken

Laat voor je de training weer oppakt je schoenen checken door een specialist in een hardloopwinkel. Je schoenen kunnen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en terugkomen van je blessure.

  • Blijf je oefeningen doen

Om te herstellen van je blessure krijg je vaak oefeningen van je fysiotherapeut om je spieren te versterken en te stretchen. Veel mensen stoppen met deze oefeningen zodra de pijn weg is. Doe dit niet! Deze oefeningen kosten vaak weinig tijd, maar kunnen de kans op terugkeer van je klachten enorm verkleinen. Maak dus het liefst dagelijks even tijd om je oefeningen te doen.

  • Plan een controle afspraak bij de fysiotherapeut of sportmasseur

Het is verstandig om tijdens je opbouwperiode een afspraak bij de fysiotherapeut of sportmasseur in te plannen om te laten controleren hoe je lijf reageert op het opbouwen van het hardlopen. Zo kun je samen vroegtijdig signaleren of je het opbouwen moet bijsturen of dat je op de goede weg bent.

IMG_8389

Misschien nog wel de belangrijkste tip: luister goed naar je lichaam en geniet van elke kilometer die je weer mag hardlopen!

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s