RunShortyRun: hoe vind je de juiste hardloopschoen?

FullSizeRender

Regelmatig krijg ik de vraag: hoe vind ik de juiste hardloopschoen? Wat ik regelmatig hoor en zie is dat mensen hardloopschoenen uitzoeken op uiterlijk. De ene schoen is nou eenmaal mooier dan de andere. Helaas is het uiterlijk van je hardloopschoen niet leidend voor welke schoen geschikt is.

Afgelopen vrijdag was het voor mij tijd om nieuwe hardloopschoenen aan te schaffen. Ik loop al jaren op Nike free en Nike Lunar tempo, afgewisseld met Adidas Pure Boost X. De keus voor deze schoenen heb ik jaren geleden op gevoel genomen. Echt gericht schoenadvies heb ik nog nooit gevraagd. Maar nu ik getroffen ben door een blessure vond ik het tijd om eens kritisch naar mijn loopstijl en schoenen te laten kijken. Ik fietste naar Run2Day met mijn lievelingsschoenen in mijn rugzak. Ik was erg benieuwd wat het oordeel zou worden.

Als eerste mocht ik mijn eigen schoenen aantrekken en werd er een filmpje gemaakt van hoe ik hier op liep. Dit was best confronterend. Als je mij namelijk van te voren had gevraagd wat voor loper ik ben, had ik geantwoord dat ik op mijn voorvoet land en een neutrale loper ben. Niets bleek minder waar! Ik land vrijwel volledig op mijn hak en bij elke stap klapte mijn linkerenkel naar binnen. Geen wonder dat ik een irritatie aan mijn enkel en binnenkant van mijn kuit had.

IMG_7925

Toen kon de grote zoektocht naar een geschikte schoen beginnen. Ik paste als eerste een paar Brooks, maar deze bleken te breed voor mijn voet. Vervolgens paste ik een paar Mizuno’s die direct lekker zaten en stevig aanvoelden. Daarna was het tijd voor een paar Nikes en de nieuwste Asics. Bij elk paar werd er een filmpje gemaakt om te kijken wat de schoen met mijn loopstijl deed. Bij de Mizuno’s en de Asics zag je een duidelijke verbetering. Mijn enkel klapte een stuk minder naar binnen en het lopen voelde stabieler.

Uiteindelijk na nog een rondje buiten te hebben gelopen moest ik bekennen dat ik van mijn Swoosh geloof was gevallen. De keus viel op de Mizuno’s. Een stabiele schoen, met een stevige hielkap, maar wel licht. En gelukkig ook nog mooi.

IMG_7966

Wat ik iedereen mee wil geven die start met hardlopen of toe is aan nieuwe schoenen. Ga naar een hardloopwinkel en laat je adviseren. In de meeste hardloopwinkels kunnen ze een loopanalyse maken met een filmpje. Zo vind je een schoen die bij jou loopstijl en wensen past. Goede hardloopschoenen zijn het allerbelangrijkste als je wilt gaan hardlopen. Hiermee voorkom je blessures en behoud je het plezier in hardlopen.

 

Een reactie op “RunShortyRun: hoe vind je de juiste hardloopschoen?

  1. Een openbaring voor je lees ik! Ikzelf doe op mijn werk 2 metingen. 1 meting is statisch waarbij ik een scan maak van de onderkant van de voeten en de drukpunten analyseer. 2 is de actieve waarbij ik opnames maak van het looppatroon tevens kijk ik hierbij Niet alleen naar de voeten maar ook naar loophouding. Pijn aan knieën en heupen moeten eerst langs een dokter of fysio, op dat vlak moet je je niet begeven als hardloopspecialist. Ik koop al jaren mijn schoenen zo. (Bij mijn eigen werk) Mensen onderschatten vaak hoe belangrijk een goede hardloopschoen is. Wel ben ik van mening dat mensen eerst gewoon eens lekker moeten beginnen met hardlopen en als ze het leuk vinden dan echt voor goede schoenen gaan. Goed ook dat je je oude schoenen hebt meegenomen! Nike is ook niet per definitie slecht of niet goed voor je. Er zijn veel verschillende modellen. Maar daar ben je wel achter gekomen. Veel plezier met je nieuwe schoenen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s