RunShortyRun: fit blijven

IMG_7713

De opmerking die ik de afgelopen weken het meest gehoord heb, als ik vertelde dat ik een blessure heb, is ‘dus nu mag je helemaal niet sporten’. Gelukkig is dit niet het geval. Ik mag zeker wel sporten, maar heb volledige hardlooprust. Door rust te nemen en de behandelingen van de fysio hoop ik snel weer op de been te nemen. Naast rust gebruik ik deze periode ook om mijn lichaam sterker te maken. Omdat er vast meer mensen zijn die net als ik getroffen zijn door een blessure, heb ik op een rijtje gezet wat ik doe op fit te blijven en te herstellen.

Wandelen

IMG_7464

In de eerste week kon ik nog niet wandelen. Wandelen riep dezelfde reactie op in mijn kuit als hardlopen. Gelukkig gaat het nu weer wat beter en kan ik weer stukken wandelen. Ik doe dit vooral onverhard, omdat mijn been dan zo min mogelijk stootbelasting krijgt. En wandelen door het bos of over het strand is natuurlijk ook veel leuker dan in de stad. Door het wandelen hoop ik ook iets van mijn duurvermogen vast te houden.

Yoga

FullSizeRender[2]

Ik ben sowieso al een groot fan van yoga, maar nu ik met mijn blessure zit merk weer hoe belangrijk yoga voor mijn lijf is. Yoga helpt mij om mijn spieren weer op lengte brengen, maar de houdingen werken ook spierversterkend. Ook bestrijdt het iets van de rust die in mijn lijf zit nu ik niet mag rennen. Ik heb een aantal yogasets voor mezelf bedacht die gericht zijn op het stretchen van mijn benen en het losmaken van mijn heupen. De weerstand die ik in de houdingen tegenkom vind ik soms best confronterend, maar ik probeer me er aan over te geven.

De sportschool

IMG_7681

Normaal gesproken kom ik nooit in de sportschool, maar nu ik niet mag lopen leek het mij wel leuk om het weer eens te proberen. Ik wilde natuurlijk niet meteen aan een abonnement vastzitten, dus ging ik op onderzoek uit. En wat bleek? Bij veel sportscholen kun je een dagpas aanvragen. Op die manier kun je een sportschool uitproberen zonder lid te worden.

FullSizeRender

En zo liep ik afgelopen vrijdag voor het eerst in 10 jaar tijd de sportschool binnen. De eerste 10 minuten was het erg onwennig en ik had het idee dat iedereen mij aanstaarde, maar daarna vond ik het best leuk. Ik begon met wat cardio, zodat ik alles een beetje kon observeren. Toen besloot ik over mijn angst heen te stappen en het krachthonk in te gaan. De mannen daar keken mij wel even gek aan, maar lieten mij wel mijn gang gaan. Ik begon met squats en kon iedere set wat gewicht toevoegen. Uiteindelijk heb ik 3 sets van 12 herhalingen gedaan met 45kg. Nadat ik mijn benen flink had aangepakt zonder daarbij mijn kuit te forceren vond ik het tijd voor de toestellen. Ik had helemaal de smaak te pakken en heb wel 20 toestellen gedaan. Met trillende armpjes ging ik na bijna 2 uren terug naar de kleedkamer. Dit was zeker voor herhaling vatbaar.

Nike+ Training Club App

FullSizeRender[3]

De NTC app is 2 weken geleden helemaal vernieuwd en dat had Nike niet beter kunnen timen. Net nu ik niet mag rennen kan ik alle nieuwe trainingen testen. En ik kan je vertellen er zitten een aantal pittige trainingen tussen. De trainingen zijn ingedeeld op kracht, conditie en flexibiliteit. Er zijn work-outs van atleten zoals Dafne Schippers, Roger Federer en Katarina Johnson-Thompson. Veel van de trainingen kun je doen zonder dat je daarvoor materialen voor moet aanschaffen.

De ‘alles onder controle’ en de ‘ab and butt 2.0’ zijn op dit moment mijn favoriete work-outs. In een korte tijd werk je flink in het zweet. De trainingen zijn echt super effectief.

Zoals je ziet hoeft een blessure dus geen excuus te zijn om te sporten. Ik ben er zelfs van overtuigd dat je door op de juiste manier actief te blijven tijdens je herstel, je sterker van een blessure terug kunt komen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s