RunShortyRun: Crosstraining

IMG_5097

Toen ik 3 jaar geleden begon met hardlopen was dat ook alles wat ik deed aan sport. Ik volgde wel zo nu en dan een yogales, maar ik dacht dat alleen hardlopen voldoende was. Totdat ik een blessure opliep en de arts vroeg wat ik verder aan sport deed. Nou niets vertelde ik hem. Ik liep 3 keer in de week en snapte in eerste instantie niet waarom hij vroeg wat ik verder nog deed. Toen vertelde hij mij dat mijn blessure mogelijk te maken had met een te eenzijdige belasting en het feit dat ik weinig spierkracht had in mijn billen en buikpieren. Ik moet zeggen dat mij dit op zijn zachts gezegd verbaasde. Hoe kon ik nou weinig kracht hebben? Ik had al een marathon gelopen en sportte toch 3 keer in de week? Meer dan de gemiddelde Nederlander dacht ik zo.

Tijdens mijn blessure had ik zeeën van tijd. Dus besloot ik die tijd nuttig te besteden en mij te verdiepen in blessurepreventie. Een van de eerste dingen die ik tegenkwam was crosstraining en hoe belangrijk dit is voor hardlopers. Crosstraining is niets anders dan een andere sport beoefenen naast het hardlopen. Het beoefenen van die andere sporten maakt dat je spieren versterkt die je bij hardlopen niet traint, maar wel degelijk nodig hebt. Daarnaast vergroot het de belastbaarheid.

Naar mate ik meer las over crosstraining besloot ik dat ik na mijn blessure niet weer in dezelfde valkuil wilde stappen. Maar toen was de vraag welke sporten zouden dit dan worden? Het advies is vaak voor hardlopers om te gaan fietsen en zwemmen. Nu fiets ik sowieso al veel omdat ik geen auto heb en zwemmen is niet zo mijn ding, dus dat werd het niet.

IMG_6849

Gelukkig blijven er dan nog genoeg sporten over. Al tijdens mijn revalidatieproces pakte ik de yoga weer op. Ik merkte dat de yoga mij hielp om soepeler te worden en dat er ongemerkt ook nog mijn core mee trainde. Daarnaast zorgde het voor rust in mijn hoofd en kon ik me, toen ik eenmaal weer wedstrijden mocht lopen, beter focussen.

IMG_6093

Alleen yoga was voor mij niet genoeg, maar een sportschool trok mij ook niet echt. Ik houd erg van de vrijheid om te kunnen trainen waar en wanneer ik wil en wilde niet beperkt worden door openingstijden. Om toch krachtoefeningen te kunnen doen ging ik opzoek naar een app. Na een korte zoektocht vond ik de NikeTrainingClub app. Een app van Nike waarmee je workouts kunt doen van 15 tot 60 minuten en waarmee je allerhande verschillende trainingen kunt doen. Ik ben er mee gestart en nooit meer mee opgehouden. Nog steeds doe ik minimaal 2 NTC trainingen per week. Het verveelt nooit, want er komen steeds weer nieuwe workouts bij.

IMG_6979

Sinds kort is er nog een nieuwe crosstraining bijgekomen: Bootcamp! Ik vind het heerlijk om me een uur lang in het zweet te werken. Lekker buiten met een enthousiaste groep mensen. Bij bootcamp ligt de focus op kracht en uithoudingsvermogen. Waardoor het echt een complete training geef. Ik train nu 2 keer in de week een groep van The Bootcamp Club en daarnaast volg ik ook regelmatig een training bij een van de andere trainers.

Ik merk dat de crosstraining echt nut heeft. Ik word steeds sneller en fitter. En mijn lijf voelt een stuk sterker. Doen jullie nog andere sporten naast hardlopen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s